#55 Jarek Szubrycht – „Tureckie gumki introwertyków”

Jak zostaje się gwiazdą metalowej kapeli, nie chcąc być muzykiem? Dlaczego polski metal jest bardziej diaboliczny niż czeski? Czym się różnili punkowcy od metalowców? Dlaczego nazwa „Terror” dzisiaj brzmi lepiej niż 20 lat temu? A także jak wygląda korespondencja polskiego nastolatka z amerykańskim mordercą skazanym na śmierć? Na te i wiele innych żelazistych pytań odpowiada Jarek Szubrycht, autor książki „Skóra i ćwieki na wieki. Moja historia metalu”.

Czytaj dalej

#56 Tomasz Listkiewicz – „Obudź się, czarny Alibabo”

Tomasz Listkiewicz, sędzia piłkarski, złoty medalista Mistrzostw Świata w Katarze opowiada o ostatnim turnieju. Mówi o zastosowaniu sztucznej inteligencji w futbolu i o technologiach, które już teraz zmieniają sposób sędziowania. Podoba Ci się ta rozmowa? Wesprzyj nas – www.patronite.pl/wywiadowcy

Czytaj dalej

#36 Artur Nowak – „Rozmowa feministyczna”

Dlaczego kościół boi się kobiet? Czy to one obalą tę instytucję? A jeśli tak, to kiedy? Na czym polega niejednoznaczność Karola Wojtyły i co robił w jego towarzystwie Stanisław Dziwisz? Czy pedofile w kościele w końcu będą rozliczeni? Jak trudno ogarniać się, wychodząc z nałogów? Ile pieniędzy wydaje się na używki? Na nasze pytania odpowiada Artur Nowak – prawnik, publicysta i pisarz, współautor książek „Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim kościele” (ze Stanisławem Obirkiem) i „Ogarnij się. czyli jak wychodziliśmy z szamba” (z Markiem Sekielskim).

Czytaj dalej

#38 Witold Szabłowski – „Knajpa Pod Dyktatorem”

Wywiad z Witoldem Szabłowskim / Czy dziadek Putina gotował dla Rasputina, Lenina i Stalina? Kto przyrządził barszcz Gagarinowi, który ten wziął ze sobą na orbitę? Jak smakują indyk w pigwach, śledzie po kerczeńsku, kamczackie kraby i łapy niedźwiedzia? Kiedy należy śpiewać do ciasta drożdżowego? Do jakiego baru chodzi prezes Kaczyński? Co z budyniem prezydenta Dudy? Czyje książki są popularne w hongkońskim więzieniu i jakim cudem „Tańczące niedźwiedzie” zostały lekturą szkolną na Tajwanie? Na nasze pytania odpowiada Witold Szabłowski – autor książki „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem”.

Czytaj dalej